Banken kunnen hypotheek goedkoper financieren

Geplaatst op 01-02-13 in ModernAdvies.nl Nieuws

Goed nieuws voor de Nederlandse grootbanken. Het bundelen en doorverkopen van pakketjes hypotheken wordt weer gemakkelijker dankzij soepelere regels. Het wordt voor banken daardoor goedkoper om hypotheken te verstrekken.

Nieuwe regels zetten bankaandelen op winst

Het Basels Comité waarin alle toezichthouders op banken zich hebben verenigd, heeft besloten dat banken een deel van hun reserve aan mogen houden in securitisaties, dat zijn pakketjes leningen, meestal hypotheken. Daarover schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Dergelijke pakketjes mogen nu 15 procent zijn van de liquiditeitsbuffer, dat wil zeggen vermogen dat de bank vrij snel om kan zetten in geld.

Het verpakken en doorverkopen van leningen was voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2009 de normaalste zaak bij Nederlandse grootbanken. Maar na 2009 wilde niemand meer (her)verpakte leningen kopen. Het waren juist pakketjes leningen van Amerikaanse hypotheken, de beruchte ‘subprime hypotheken’, die mede aan de basis lagen van de wereldwijde financiële crisis.

De vraag naar pakketjes hypotheekleningen herstelde na de crisis heel langzaam, mede door de strengere regels. Buitenlandse banken waren veel minder in pakketjes Hollandse leningen geïnteresseerd, omdat de banken ze niet tot hun buffer mochten rekenen. Nu dat gedeeltelijk wel weer mag, is de verwachting dat er meer banken geïnteresseerd zullen zijn om een deel van hun laag renderende staatsobligaties om te ruilen in pakketjes hypotheken.

Goedkopere hypotheken
Voor Nederlandse hypotheekverstrekkers betekent de versoepeling van de regels dat het goedkoper wordt om hypotheken te financieren. Of dat voordeel in de vorm van een lagere rente naar de klant wordt doorberekend, is nog de vraag.

De laatste tijd hebben de grote banken de lagere marktrentes ook slechts heel beperkt doorgegeven aan de klant. ABN Amro-topman Gerrit Zalm gaf onlangs aan niet te denken dat de hypotheekrente nog veel omlaag zal gaan.


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU