Aflossen is goed

Geplaatst op 09-10-12 in Hypotheek Nieuws

Het is na jaren van een voortsudderende discussie, ineens een hot item: de hypotheekrenteaftrek. Waar het voor veel partijen tot voor kort nog geheel onbespreekbaar was, ligt het vizier nu vol op het beperken van de hypotheekrenteaftrek.

Als de plannen van het Lenteakkoord de verkiezingen van 12 september overleven, dan moet je vanaf 2013 een nieuwe hypotheek helemaal aflossen.  En je krijgt alleen nog hypotheekrenteaftrek als je de lening volledig aflost door een annuïteiten hypotheek te gebruiken. De gevolgen voor de netto maandlast van een hypotheek, ten opzichte van nu, zijn groot.

Dit heeft op korte termijn het effect dat een huis kopen minder betaalbaar wordt. Gevolg hiervan is dat het aantal potentiële kopers voor een woning verder omlaag gaat. Hierdoor kan de huizenprijs nog verder dalen. Dit merk je niet echt, zolang je niet gedwongen wordt om je woning te verkopen in de komende tijd. Moet je verkopen, dan loop je het risico dat je blijft zitten met een restschuld.

Om niet afhankelijk te zijn van de verkoopprijs van je woning, is het goed om af te lossen op je hypotheek. Er moet iets gebeuren met de schuldenlast die Nederland heeft opgebouwd. Vanaf 1996 is de hypotheekschuld in Nederland gestegen van 139 miljard naar 638 miljard euro in 2011.  Jarenlang werd het voor consumenten steeds makkelijker om geld te lenen. Voor het huis, maar ook voor luxe zaken als de auto, de caravan, die wereldreis, flatscreens, etc. Met als onderpand vaak de woning.

De woning werd toch alleen maar meer waard, dus dat gaf een gevoel van schijnzekerheid. Aflossen op je hypotheek? Tegen de waardestijging van de woning viel niet op te sparen, dus waarom zou je? Sinds in 2007 de kredietcrisis uitbrak, weten we inmiddels wel beter. De prijs van een woning kan ook dalen.

Als je nu een hypotheek hebt waarop je nauwelijks aflost, dan is de kans groot dat je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Om dit tegen te gaan is het goed als je extra gaat aflossen op je hypotheek, of in ieder geval geld spaart om de restschuld van de woning af te kunnen lossen als het nodig is. Dat moet natuurlijk wel kunnen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een buffer spaargeld hebt om tegenvallers op te kunnen vangen.

De beslissing of je wel of niet gaat aflossen op je hypotheek, moet je niet baseren op belastingvoordelen. Deze zijn er, maar zoals je kunt zien de afgelopen tijd; ze kunnen ook verdwijnen. Je adviseur kan je in ieder geval helpen om de juiste keuze te maken in jouw persoonlijke situatie.

We leven nu in een meer realistische tijd. De jaren dat de bomen de hemel in leken te groeien zijn voorbij. Leningen moet je alleen aangaan als je ze echt nodig hebt. Het is goed om je schulden af te lossen. Dat zorgt ervoor dat je flexibel blijft. Aflossen op je schulden is eigenlijk altijd goed, want de goedkoopste lening is nog altijd geen lening.


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU