Hypotheekrenteaftrek 2013

Geplaatst op 23-10-12 in Hypotheek Nieuws

De hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt om de huizenmarkt in beweging te krijgen.

Dat bepleit de Commissie inkomstenbelasting in een woensdag uitgebracht rapport over de herziening van het belastingstelsel. De beperking van de aftrek geldt voor zowel oude als nieuwe hypotheken.

De commissie, onder leiding van financieel topman van bank NIBC Kees van Dijkhuizen, bekeek op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten.

Inkomstenbelasting

Hij stelt nu voor om de tarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen. Dat zou volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) ruim 140.000 extra banen opleveren.

De commissie wil de 4 huidige belastingtarieven in de inkomstenbelasting vervangen door 2 tarieven van 37 procent en 49 procent. In dit stelsel betaalt 93 procent van de belastingplichtigen het lagere tarief van 37 procent, aldus de commissie.

Renteaftrek

De beperking van de hypotheekrenteafrek is een van de manieren om dit te betalen. Van Dijkhuizen kiest niet voor verplichte aflossing van nieuwe hypotheken, maar een geleidelijke vermindering van de hypotheekrenteaftrek voor alle hypotheken, ook de bestaande.

Om de ingestorte huizenmarkt een zet te geven moet de overdrachtsbelasting verdwijnen. Huiseigenaren die na de verkoop van hun woning met een schuld blijven zitten, mogen de rente over die schuld gaan aftrekken, vindt Van Dijkhuizen.

Btw omhoog

Omdat de doorsnee gepensioneerde er tegenwoordig warmpjes bij zit, kunnen de rijkere 65-plussers meer belasting gaan betalen. Ook stelt de commissie voor de btw-tarieven te verhogen

Dit levert 5,7 miljard op. Het lage tarief moet dan van 6 naar 8 procent, het hoge tarief stijgt door naar 23 procent. Per 1 oktober was dit al gestegen van 19 naar 21 procent.

Omdat er nu een nieuw kabinet in de maak is, komt Van Dijkhuizen met een tussenrapport. Komend voorjaar is hij echt klaar met zijn werk.

Detailhandel

Platform Detailhandel Nederland stelt in een reactie tegen de plannen te zijn. “De btw is net verhoogd. Doe dat niet nog een keer. Je ziet dat het consumentenvertrouwen onder druk staat en mensen niet makkelijk geld uitgeven.”

“Politici moeten zich realiseren dat er bijna 1 miljoen mensen werken in de detailhandel en het staat er nu al onder druk. Weer een btw-verhoging kan desastreus uitwerken en ertoe leiden dat de werkloosheid oploopt. Geef iedereen eerst even de tijd om deze klap te verwerken.”

CDA

Het CDA stelt in een reactie in het advies bijna een-op-een haar eigen verkiezingsprogramma te herkennen als het gaat om de sociale vlaktax. Wel stelt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt “grote bezwaren” te hebben bij de keuze voor een totale fiscalisering van de AOW.

“Dit betekent dat ook 65-plussers AOW-premie gaan betalen. Daarmee is de AOW haar karakter als een volksverzekering kwijt.

<iframe src=”http://player.vimeo.com/video/46028837?badge=0″ width=”500″ height=”281″ frameborder=”0” webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU