Retro of hypotheek van de toekomst? Annuïteitenhypotheek

Geplaatst op 22-02-12 in Hypotheek Nieuws

Veel politieke partijen stellen de hypotheekrente aftrek ter discussie, zo zal dit vermoedelijk ook een punt van onderhandeling zijn tijdens de komende regeer- en gedoogonderhandelingen. Moeten we lijdzaam afwachten wat er gaat gebeuren, of kunnen we nu alvast maatregelen nemen? Welke oplossingen zijn er?

De meeste politieke partijen willen de hypotheekrente aftrek geleidelijk beperken, dit is precies wat een annuïteiten hypotheek doet. Bij deze hypotheekvorm lost u iedere maand een stuk af. Dit gaat via een annuïteit, de totale hypotheeklasten (rente en aflossing) worden over de gehele looptijd gelijk verdeeld. Aan het begin is er weinig aflossing en aan het eind juist veel. De rente aftrek is hierdoor aan het begin hoog en wordt ieder jaar minder. Deze hypotheekvorm wordt nu vooral gebruikt door mensen die flexibel willen zijn, bijvoorbeeld omdat ze over een paar jaar misschien naar het buitenland willen. Want aan een vergelijkbare spaarhypotheek zit je fiscaal minimaal 15 of 20 jaar vast.

Een spaarhypotheek is met de huidige hypotheekrente aftrek fiscaal gunstiger. Dit omdat er tijdens de looptijd niet wordt afgelost maar pas aan het einde van de looptijd. De (aftrekbare) rente lasten zijn dus hoger dan bij een annuïteiten hypotheek. Als de hypotheekrente ieder jaar stapsgewijs wordt verlaagd, dan verdwijnt dit voordeel.

Wat kan er gebeuren?
1. Waarde van de woning wordt belast in box 3
2. Het maximale belastingtarief waartegen de rente kan worden afgetrokken wordt geleidelijk verlaagd naar 42% of 30%
3. De hypotheeksom waarover renteaftrek mogelijk is wordt verlaagd naar
€ 350.000, of naar het niveau van de gemiddelde woning
4. De hypotheekrente aftrek daalt ieder jaar op een manier die overeenkomt met een annuïteitenhypotheek

Wie zich het beste voor wil bereiden op de mogelijke ontwikkelingen kan het beste gaan sparen op een gewone spaarrekening, of kiezen voor een annuïteiten hypotheek. Met een bestaande hypotheek kan het verstandig zijn om te kijken naar de hoogte van het aflossingsvrije deel.

Het uiteindelijk advies zal altijd maatwerk zijn en goed en onafhankelijk advies vragen.


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU