Huizenprijzen aantrekkelijk?

Geplaatst op 21-05-13 in Hypotheek Nieuws

De huizenprijzen zijn op het niveau van voorjaar 2003, gecorrigeerd voor inflatie zelfs op het niveau van 1999. De hypotheekrente is historisch laag (10 jaar vast NHG tarief v.a. 4%). De kosten koper zijn door lagere overdrachtsbelasting, notariskosten en financieringskosten gedaald en een stuk lager dan enkele jaren geleden.Dit maakt kopen en de huizenprijzen aantrekkelijk.

Wat zijn de risico’s? De huizenprijzen kunnen verder dalen. In april lagen de huizenprijzen op hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,5 procent. Helaas gaat er geen belletje op het moment dat de bodem is bereikt.

The Economist stelde afgelopen week in een artikel dat de Nederlandse huizenprijzen te hoog zijn ten opzichte van ons inkomen. The Economist vergelijkt de huizenprijzen op twee manieren: de prijs ten opzichte van de huur en de prijs ten opzichte van het beschikbaar inkomen per persoon. Ten opzichte van de huur zijn de huizenprijzen ondergewaardeerd.

Denk je dat de huizenprijzen aantrekkelijk zijn en overweeg je te kopen? Overleg met mij over de voor- en nadelen en welke hypotheek hier het beste bij past.


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU