Huren 450.000 huishoudens per 1 juli omhoog

Geplaatst op 25-04-13 in ModernAdvies.nl Nieuws

Circa 450.000 huishoudens krijgen per 1 juli mogelijk te maken met een extra huurverhoging in verband met hun inkomen. Dat heeft minister Stef Blok (Wonen) becijferd, schreef hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Wie nog niets weet, is de dans echter nog niet ontsprongen: verhuurders kunnen ook besluiten de huur van de adressen per 1 augustus of 1 september of zelfs nog later te verhogen, aldus Blok. Het gaat hier om adressen waarvan de verhuurders niet eerder een inkomensindicatie weten te krijgen. Een huurverhoging moet minstens 2 maanden van tevoren worden aangezegd.

Uit de cijfers die nu bekend zijn, valt volgens een woordvoerder op te maken dat 27 procent van de mensen in een sociaal huurhuis te goedkoop ofwel ‘scheef’ woont . De huurverhoging is onder meer ingevoerd om meer doorstroming te krijgen.

Huren of kopen ?

Huren of kopen ? Reken hier uit wat voor u het gunstigst is.

Niet alle inkomensindicaties verstrekt

De invoering van de huurverhoging stuitte op diverse praktische problemen, waardoor ze niet overal meteen op de voorgenomen datum van 1 juli kan worden toegepast. Overleg tussen corporaties, gemeenten en Belastingdienst (die de indicaties moet geven), heeft volgens Blok inmiddels al wel tot goede resultaten geleid.

Het aantal verstrekte inkomensindicaties ligt nu op 1,7 miljoen. 16 procent daarvan gaat om een inkomen hoger dan 43.000 (6,5 procent huurverhoging); 11 procent heeft minder, maar toch meer dan 33.614 euro (4,5 procent verhoging), terwijl 67 procent daar nog onder zit (4 procent erbij).


Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU