Gaat hypotheek rente stijgen?

Geplaatst op 12-05-15 in Hypotheek Nieuws

Gaat de hypotheek rente stijgen en is de bodem bereikt? ING heeft vandaag aangekondigd de lange rente’s per 15 mei a.s. met 0,2% te verhogen als reactie op de gestegen kapitaalmarktrente.

De vraag is of dit de bodem is en of andere banken zullen volgen. De meningen zijn verdeeld, onderstaande verwachting komt van Florius, onderdeel van ABN AMRO Hypotheken en is hun verwachting van 6 mei jl.

Verwachtingen voor de korte rente

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt gedurende langere tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. De ECB moet ervoor zorgen dat de inflatie in de eurozone dichtbij, maar beneden 2% ligt. Volgens de meest recente cijfers was de inflatie echter 0,0% (april). Dit komt onder andere door de sterk gedaalde olieprijzen. Een vat Brent-olie was in april bijna USD 50 goedkoper dan een jaar geleden. Maar ook zonder beweeglijke prijscomponenten, zoals olie en voedsel, ligt de inflatie beneden het nagestreefde niveau. De ECB heeft dus alle reden om de rentetarieven laag te houden. Wat ons betreft is de kans daarom groot dat de korte hypotheekrente voorlopig gelijk blijft.​

 

Verwachtingen voor de lange rente

De rente op Nederlandse overheidsobligaties is dit jaar door het beleid van de ECB stevig gedaald. Door het op grote schaal opkopen van overheidsobligaties wil de ECB de kredietverlening en de economie op gang helpen. Ze wil dit volhouden tot september 2016. De vraag naar obligaties door de ECB duwt de kapitaalmarktrente omlaag. Dit geldt zeker voor Nederland, waar het aanbod van obligaties schaars is. Dankzij de lage kapitaalmarktrente kunnen ook banken zich goedkoper financieren.
Eind april en begin mei is deze rente echter fors opgelopen. Gunstige macrocijfers in de eurozone worden door de markten mogelijk gezien als een aanwijzing dat de ECB wel eens eerder haar verruimende beleid zou kunnen terugdraaien. Wij gaan daar niet van uit. De ECB zal duidelijk maken dat ze onverminderd verdergaat met haar opkoopprogramma, mede omdat de kerninflatie nog laag blijft. Daarom verwachten we dat de lange rente weer gaat dalen.
Wij houden daarom voor de heel nabije toekomst rekening met een stabiele lange hypotheekrente.

Twitter

Volg @JeroenRU

Volg @jeroenRU